Тату, пірсинг, фарбування: як реагувати на зміни у зовнішності підлітка


Опубліковано 02 Травень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Тату, пірсинг, фарбування: як реагувати на зміни у зовнішності підлітка


Тату, пірсинг, фарбування: як реагувати на зміни у зовнішності підлітка

Photo: Freepik


Татуювання, пірсинг і фарбування волосся – це природні прояви сучасного підліткового віку. Вже далеко не перше покоління підлітків вдається до таких дій, щоб проявити себе, виділитися серед однолітків, оголосити свій протест батькам.

Батьки, певна річ, дуже переживають у цей період. Особливо, коли мова йде про незворотні процеси, такі як татуювання та пірсинг. «Діти в місті» досліджували, як краще реагувати батькам, щоб не посваритися з дітьми, і водночас уберегти їх від необдуманих вчинків.


Розуміння причин


Найперше, що треба розуміти батькам, чому підліток хоче змінити свою зовнішність. Це невдоволення собою, бажання виділятися чи приналежність до якоїсь субкультури. Татуювання чи пірсинг можуть бути лише верхівкою айсберга та можуть свідчити про боротьбу з емоціями та проблемами особистості. Втім, іноді це лише культура та природне здорове бажання виділитися та проявити свою індивідуальність.

Варто також зазначити, що зараз татуювання вже не є проявом маргінальних субкультур. Сьогодні це модна та дуже поширена річ навіть серед людей, які не належать до будь-яких культур.

Розпитайте свою дитину про її мотивацію та причини, які підштовхують її до такого рішення. Відкрите та чесне спілкування допоможуть вам зрозуміти думку дитини та запропонувати відповідну підтримку.


Читайте також: Що почитати підліткам: добірка книжок


Встановлення меж



Photo: Freepik


Батьки мають підтримувати самостійність, самовираження та незалежність підлітка. Однак, водночас, вони мають дбати про його безпеку та попереджати речі, про які дитина в майбутньому може пожалкувати.

Постійно наголошуйте на тому, що поважаєте вибір та вподобання дитини, однак виставляйте межі, коли мова йде про модифікації тіла, які не мають зворотної дії.

Так, наприклад, можна дозволити дитині без обмежень експериментувати з волоссям, але встановити вікові межі для татуювання. Дитина може підібрати собі ескізи тату, але зробити малюнки зможе, наприклад, по досягненню 18 років. Крім того, можна запропонувати підлітку зробити тимчасове тату. Це дасть змогу школяру походити з малюнком на тілі й вирішити, чи дійсно йому це подобається.

Якщо ж підліток налаштований войовниче і погрожує вам зробити тату самостійно, варто обговорити з ним можливість зробити маленький малюнок у непомітному місці під вашим наглядом. Річ у тім, що суворі заборони та скандали можуть підштовхнути дитину влаштувати протест та зробити татуювання у неперевіреного підпільного майстра.

Те ж саме стосується пірсингу. Компромісом може стати пірсинг у непомітному місці, який в подальшому можна буде зняти.


Вам може сподобатися наша стаття: Всі кольори веселки: чи варто дозволяти дітям фарбувати волосся в яскраві кольори


Самовираження здоровими способами



Photo: Freepik


Дуже важливо навчати дитину самовиражатися здоровими способами. Наприклад, за допомогою стилю та речей. Здоровим виходом для підліткової енергії є творче хобі, спорт, мистецтво, колекціонування.

Діти повинні мати інформацію про альтернативні шляхи самовираження. Можливо, це допоможе їм утриматися від необдуманих вчинків, які кардинально змінять їхню зовнішність.

Додамо, що в деяких випадках необхідна допомога спеціалістів, адже деякі зміни у зовнішності дітей можуть свідчити про психічні розлади, депресію або селфхарм. Обов’язково зверніться за допомогою до психолога, якщо вас турбує вигляд та поведінка вашої дитини.


Зверніть увагу на нашу статтю: Як розпізнати селфхарм та самоушкодження у підлітків: поради психолога






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук