Що робити, якщо вкусив кліщ: покрокова стратегія


Опубліковано 01 Травень 2024 о 10:00

Блог Діти в місті Київ >  Різне >  Що робити, якщо вкусив кліщ: покрокова стратегія


Що робити, якщо вкусив кліщ: покрокова стратегія

Photo: Freepik


Теплому весняному сонцю радіють не лише люди, різноманітні комахи також вітають тепло і повертаються до життя на поверхню Землі. Слід пам’ятати, що крім метеликів, бджіл та комарів ми можемо зустріти більш неприємних комах – кліщів.

Попри те, що у міських парках активно проводять дезінсекції, саме зараз відбувається пік активності кліщів. Він триватиме майже до кінця осені, проте, ураховуючи зміни в сучасному кліматі, кліщі не припиняють своєї життєдіяльності й узимку. «Діти в місті» зібрали для вас правила, які необхідно пам’ятати кожному. Вони допоможуть убезпечити себе від укусу кліща.


Як звести до мінімуму ризик укусу кліща?



Photo: Freepik


  • Підберіть правильний одяг для своєї прогулянки. Якщо планується тривалий пікнік, зробіть вибір у сторону світлого одягу із довгими рукавами та штанинами. Бажано також знехтувати стилем і заправити штани у шкарпетки.
  • Обробіть шкіру та одяг спеціальними засобами від кліщів.
  • Під час прогулянки намагайтеся час від часу оглядати себе та знімати кліщів, доки вони не встигли присмоктатися.
  • Проведіть більш ретельний огляд після повернення додому. Почніть його знизу, від ступень, і поступово підіймайтеся вгору.
  • Приміть душ, а одяг, разом з іншими речами, якими ви користувалися, виперіть, оскільки просте витрушування не допоможе позбутися кліща.


Читайте також: Безпечне перебування на природі: захист від укусів кліщів, комарів і ос


Чи потрібно звертатися до лікаря?


На території України небезпеку становлять не всі види кліщів. Зокрема, вірус енцефаліту найчастіше переносить саме європейський лісовий кліщ. Тому найчастіше нема потреби йти до лікарні, щоб видалити кліща. Першочергово, треба спробувати позбутися комахи власноруч. Але слід зазначити, що перед видаленням паразита важливо не використовувати в місці укусу ніяких дезінфікуючих засобів, мазей і кремів. Це може викликати роздратування кліща і, у результаті, підвищує ризик зараження.

Обов’язково зверніться до лікаря, якщо кліщ пробув на вашій шкірі понад 36 годин. Це необхідно для того, щоб лікар виписав вам антибіотик для здійснення профілактики хвороби Лайма.

Також будьте уважні до свого стану. Якщо місце укусу починає боліти, червоніє та запалюється, якщо температура вашого тіла підвищується, обов’язково зверніться до лікарні.


Як самостійно позбутися кліща?


Якщо кліща спробувати висмикнути, то велика ймовірність його розриву, тому всі дії треба робити повільно і поступово. Найзручнішим є видалення за допомогою пінцету. Кліща потрібно захопити якомога ближче до хоботка, потім обережно тягнути, обертаючи навколо своєї осі в зручну сторону. Зазвичай через 1-3 обороти кліщ витягується повністю. Місце після укусу кліща необхідно продезінфікувати і спостерігати протягом декількох тижнів.

Сьогодні у мережі можна знайти багато спеціальних засобів для видалення кліщів, у тому числі й лайфхаки, які допоможуть зробити пристрій для видалення паразита з того, що є у кожного вдома.



Video: КИЇВ24 | Телеканал Київ


Важливо знати


Видалення кліща необхідно проводити з обережністю, не можна стискати його тіло, оскільки при цьому відбудеться виділення вмісту кліща разом із збудниками хвороб у ранку. Слід намагатися не розірвати кліща при видаленні, тому що частина, що залишилася в шкірі, може викликати запалення і нагноєння. При цьому варто врахувати, що при відриві головки кліща процес інфікування може продовжуватися, оскільки в слинних залозах та протоках є значна концентрація вірусу кліщового енцефаліту.


Вам може сподобатися наша стаття: Захист від комах за допомогою ефірних олій: рекомендації експерта






Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук