БараБука рекомендує: «Шидеври вкраїнської літератури - Хрестоматія доктора Падлючча»


Опубліковано 22 Жовтень 2015 о 09:58

Блог Діти в місті Київ >  Дитяча література >  БараБука рекомендує: «Шидеври вкраїнської літератури - Хрестоматія доктора Падлючча»


БараБука рекомендує: «Шидеври вкраїнської літератури - Хрестоматія доктора Падлючча»

Напередодні осінніх канікул БараБука радить почитати хрестоматію вкраїнської літератури навиворіт. Ключове слово у цій рекомендації «навиворіт», адже саме це слово якнайкраще характеризує книжку Михайла Бриниха «Шидеври вкраїнської літератури».

Не лякайтесь і не сваріться, мовляв, набридла вже та література – «Хрестоматія доктора Падлючча» зовсім інакша. Вона сповнена нових поглядів, прочитань і переосмислень. – саме те, що потрібно підліткам для перезавантаження уже накопичених знань передбачених шкільної програми. Окрім того, ця книжка – можливість підняти настрій дощового осіннього дня. Людям без почуття гумору читати не рекомендується 

«Багато хто з вас завважив «помилку» в назві. Цікаво, скільки разів авторові вказували на те, що слово «шедеври» пишеться через «е»? Мова, якою пише славнозвісний доктор Падлюччо, це не зовсім суржик, це щось таке окремішнє, щось між українсько-російською мішанкою та подекуди молодіжним сленгом.

«Хрестоматія доктора Падлючча» охоплює тринадцять авторів – тринадцять творів, «шидеврів» української літератури, яку вивчають у школі. В кожному розділі є роздуми Падлючча про життя і творчість автора, є переказ сюжету одного твору (на вибір доктора) з дотепними й нерідко саркастичними коментарями, є короткі характеристики головних героїв, а також дуже помічні для учнів середніх шкіл, гімназій і студентів гуманітарних факультетів розділи «Жанрово-стилістичні особливості тексту» і «Шо хотів сказати автор». І ще виписано «ярчайші цитати», які також можуть стати в пригоді читачам.

Бриних, чи то пак доктор Падлюччо, дістає тексти вже давно забутих класиків «із морозилки нашої культури» й оживлює їх, наділяючи цілком земними рисами, характеризуючи їхні вчинки, судячи їхніх персонажів, мов живих людей. Інакше кажучи, показуючи, що твори шкільної хрестоматії з укрліту можуть бути ЦІКАВИМИ. Про них можна говорити. Їх треба читати й перечитувати».

Більше рецензій на цікаві книжки на http://www.barabooka.com.ua





Підпишись на щотижневу програму від "Діти в місті"


Пошук